Procurorii au arătat luni, la instanța supremă, că inculpații din dosarul sechestrării celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnați la pedepse de peste 11 ani de închisoare și că prima instanță a greșit atunci când a achitat toți inculpații.
Completul de cinci judecători ai instanței supreme dezbate, luni, recursul făcut de Parchet împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeași instanță prin care inculpații din dosarul sechestrării, între care și Gigi Becali, au fost achitați.
La termenul de luni al procesului, procurorul prezent la instanță le-a cerut judecătorilor casarea deciziei de achitare și condamnarea tuturor inculpaților „la media limitelor speciale de pedeapsă prevăzute de lege” în cazul acestor infracțiuni.
Concret, a arătat ulterior procurorul, inculpații din dosar ar trebui condamnați la o pedeapsă de aproximativ 11 ani și șase luni, limitele fiind între 7 și 15 ani pentru fapta pentru care aceștia au fost deferiți justiției.
Procurorul a mai spus că instanța de fond, respectiv completul de trei judecători al instanței supreme, a greșit atunci când i-a achitat pe cei din acest dosar.
Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui „comando urban” în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri și accidentări în trafic, răpiri și violență.
Procurorul a mai arătat că dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană își permite bodyguarzi își permite și să depășească și limitele legale în a-și face dreptate.
„Becali a săvârșit fapta de lipsire de libertate cu intenție directă, pentru că a prevăzut și acceptat posibilitatea producerii ei atunci când și-a trimis bodyguarzii să-i aducă pe presupușii hoți ai limuzinei sale”, a arătat magistratul.
De aici, a arătat procurorul, rezultă și intenția directă, iar lipsirea de libertate subzistă indiferent de modul prietenos în care s-au derulat discuțiile la bar. „Este exclusiv dreptul autorităților să lipsească de libertate pe cineva în condiții expres și limitativ prevăzute de lege”, a subliniat procurorul.
În continuare, avocații celor inculpați în acest dosar expun în fața celor cinci judecători motivele pentru care completul de cinci ar trebui să mențină achitările date de instanța inferioară.
Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoții au fost duși apoi la sediul Partidului Noua Generație (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceștia au fost sechestrați câteva ore și agresați.
Decizia instanței a fost contestată de Parchet și de unii dintre inculpații din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeași instanță.
Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.
În baza aceluiași articol au fost achitați și Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și Romulus Dumitrescu.
Marcel Popa, cel care l-a împușcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecții în cazul furtului mașinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanța stabilind un termen de încercare de trei ani.
Gigi Becali a fost achitat pentru că „premisa procurorilor a fost greșită”, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea mașinii și nu violențe la adresa hoților, ținându-le lecții de morală.
Judecătorii instanței supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părțile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistrații remarcă totodată că niciuna din părți nu a cerut expres să fie lăsată să plece.
Totodată, instanța a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecții unor „discuții moralizatoare” din partea finanțatorului FC Steaua.
Becali declara, după pronunțarea soluției în acest dosar, că soția și copiii lui au trăit o traumă atunci când el a fost arestat în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat mașina, însă consideră că s-a făcut dreptate prin faptul că justiția l-a achitat.
Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și de polițistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.
Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcționa și un bar), unde hoții au fost puși să dea declarații scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanțatorului și că nu vor reclama Poliției faptul că au fost urmăriți cu mașinile, urcați cu forța în vehicule și duși în Pipera. Unul dintre hoți a fost împușcat, glonțul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generație (PNG).
„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpații Dediu Ștefan Fănuș, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitrașcu Niculae și Popa Marcel, instigați de inculpatul Becali George, acționând împreună și folosind violența, le-au imobilizat și răpit pe părțile vătămate N.T., M.Ș. și A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinței acestora, într-un local din orașul Voluntari, județul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore și supunându-le la suferințe fizice și psihice. În acest context, inculpații le-au obligat pe părțile vătămate să scrie declarații prin care recunoșteau comiterea unei infracțiuni”, informa Parchetul, care aprecia că furtul trebuia reclamat la poliție, iar hoții ar fi trebuit să fie duși în fața autorităților.
Gigi Becali a fost arestat preventiv în 3 aprilie, alături de alte cinci persoane – Cătălin Otto Zmărăndescu, Ștefan Dediu, Nicolae Dumitrașcu, Dumitru Beciu și Marius Petrinel Geavela – fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. În 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate.